Wat zijn windpokken

Windpokken worden ook vaak waterpokken of wijnpokken genoemd, de medische term is varicella.

 

Windpokken worden veroorzaakt door het zoster-varicella-virus en behoort tot de herpesvirussen. Dit virus is zeer besmettelijk en verspreidt zich via de lucht als iemand hoest of niest, maar ook door handcontact.  Ook door het vocht in de blaasjes kan het virus overgedragen worden. Bovendien blijft het virus tot 2 dagen buiten het lichaam actief.

 

De windpokken komen het vaakst voor in de winter en de lente.

De incubatietijd (dus de periode tussen de besmetting en de eerste symptomen van de ziekte) bedraagt 11 tot 21 dagen (uitzonderlijk tot 28 dagen). Vanaf ongeveer 3 dagen vooraleer je iets bij je kind merkt, is hij/zij reeds besmettelijk voor de andere kinderen. Je kind blijft besmettelijk totdat alle blaasjes korstjes gekregen hebben. Gemiddeld is je kind ongeveer 7 tot 12 dagen ziek en blijft dus best thuis !

 

De belangrijkste symptomen zijn :

- huiduitslag over het hele lichaam, tot in het gezicht en het hoofd. De rode vlekjes vullen zich met vocht en hebben een diameter van +/- 2 mm. Nadien zullen deze uitdrogen en vormen zich binnen de 48 u korstjes. Als je kindje er niet aan krabt, zullen de korstjes afvallen en zullen er geen littekens overblijven.

- (hoge) koorts

- jeuk

- hoesten

- hoofdpijn

- loopneus

 

Het Herpes Zoster virus is hetzelfde virus dat ook zona veroorzaakt, zie ook verder bij 'zona' voor meer info.