Risico's - complicaties

Windpokken zijn zeker niet altijd onschuldig en kunnen wel degelijk complicaties veroorzaken.  Door ernstige complicaties moeten kinderen gehospitaliseerd worden en kan men zelfs sterven ...

De meest voorkomende complicaties zijn :

- oorontstekingen

- longontsteking

- encefalitis (of hersenontsteking is een ontsteking van het hersenweefsel. In sommige gevallen is het een complicatie van waterpokken, de bof, rodehond of mazelen. Bron : Wikipedia)

- meningitis (of hersenvliesontsteking)

- bacteriële superinfectie van de blaasjes (stafylokokken, streptokokken A ...)

- syndroom van Guillain-Barré (spierverzwakking/verlamming)

- littekens

- syndroom van Reye (Het syndroom van Reye is een zeer zeldzaam, maar potentieel dodelijk syndroom dat schade aan verscheidene organen kan veroorzaken, met name aan de hersenen en de lever. Het syndroom wordt in verband gebracht met inname van aspirine door kinderen met virale infectieziekten zoals de waterpokken. Het is niet besmettelijk. Bron : Wikipedia)

- uitdroging

- toxisch shocksyndroom (wordt meestal afgekort tot TSS. Dit is een zeldzame maar ernstige vorm van een infectie met bepaalde stammen van Staphylococcus aureus.De ziekte tast organen aan. De ziekte kan dan uiteindelijk leiden tot orgaanuitval, wat de doodsoorzaak is voor mensen die overlijden aan de ziekte. Bron : Wikipedia)

- botinfecties

- gewrichtsinfecties

 

90 % van de complicaties van de windpokken treedt op bij gezonde kinderen !

 

Vergeet zeker niet de zorgen en angsten die je als ouder doormaakt, het werkverlet omdat je kind ziek is (kinderen mogen niet naar school of opvang als ze windpokken hebben) ... maar het ergste is het verdriet dat je als ouder doormaakt omdat je je kind verliest of er iets aan overhoudt ten gevolge van een ernstige complicatie.

Lees ook onze getuigenissen aub !

Dit alles kan vermeden worden door een eenvoudige vaccinatie !

VRAAG ERNAAR BIJ UW KINDERARTS ! 

 

Ondanks het huidige negatieve advies van de Hoge Gezondheidsraad voor algemene vaccinatie (dd 2005), erkent deze organisatie wel de complicaties die voorkomen bij windpokken EN dat deze NIET zeldzaam zijn :

"Varicella wordt meestal als een goedaardige aandoening beschouwd. Verwikkelingen zijn echter niet zeldzaam en veroorzaken belangrijke medische en maatschappelijke kosten. Varicella zou het risico op septicemie of necrotiserende fasciitis met streptokokken van groep A met een factor 50 verhogen."

 

 

Bronnen

- Centers For Disease Control and Prevention, Atlanta, USA

- Waterpokken : soms complicaties bij voorheen gezonde kinderen, Nederlands Tijdschrift Geneeskunde, 2 december 2006

- Aanbevelingen Hoge Gezondheidsraad - september 2005 : http://www.health.fgov.be/internet2Prd/groups/public/@public/@shc/documents/ie2divers/7428387.pdf