Pers

 

Artikelen verschenen in de pers :

4/3/2013 : Gazet Van Antwerpen

http://www.gva.be/nieuws/wetenschap/aid1343117/vzw-waarschuwt-voor-gevaar-windpokken.aspx

 

4/3/2013 : Het Belang Van Limburg

http://www.hbvl.be/nieuws/wetenschap/aid1343117/vzw-waarschuwt-voor-gevaar-windpokken.aspx

 

22/3/2013 : Het Nieuwsblad

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130321_00513075

 

22/3/2013 : Radio 2 – De Madammen

http://www.radio2.be/de-madammen/elines-strijd-tegen-windpokken

 

18/4/2013 : één – Koppen

http://www.een.be/programmas/koppen/windpokken-onschuldig

 

25/4/2013 : Radio 2 - Start Je Dag

 

25/4/2013 : De Serrist

http://www.estwvzw.be/images/pdf/Serrist.pdf

 

2/5/2013 : De Serrist

http://www.estwvzw.be/images/pdf/SERRIST2.pdf

 

Mei 2013 : De Zwalmse Post, 7e jaargang, nr 5, mei 2013

http://www.estwvzw.be/images/pdf/De%20Zwalmse%20Post.pdf 

 

10/8/2013 : Gazet Van Antwerpen

 

27/8/2013 : Het Nieuwsblad (artikel Eline’s Song)

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=dmf20130826_00708549

 

5/9/2013 : Radiozender Talentfm (interview Joke Ivens ivm Eline’s Song)

http://www.mixcloud.com/glenndeschrijver/talentfm-summer-cocktail-5-september-2013/

Het interview start rond de 14e minuut uitzending.

 

24/9/2013 : Libelle TV – Vrouw met een missie

 

Trailer : http://www.youtube.com/watch?v=nbcYTKX_8UU

Volledige uitzending: http://www.youtube.com/watch?v=Kn-TnKOHPFc&feature=c4-overview&list=UUQCB7bwf-5l01GnsOmC4AYw

 

 

9/10/2013 : Libelle – Vrouw met een missie

Volledig artikel :

http://www.estwvzw.be/images/pdf/Libelle%20Vrouw%20met%20een%20missie%20-%20artikel%209%20okt%202013.pdf 

http://www.libelle.be/lifestyle/258813/vrouw-met-een-missie-ann-dobbelaer-wil-mamas-informeren-dat-er-een-vaccin-tegen-windpokken-bestaat

 

27/10/2013 : Radio 1 -  Touche ( interview Prof Marc Van Ranst)

Het gesprek over de windpokken en onze vzw begint rond het tijdstip 1u48

http://www.radio1.be/programmas/touc/marc-van-ranst

12/12/2013 : Het Laatste Nieuws

 

 

 

 

 

 

PERSBERICHT VAN 26/2/2013 :

Windpokken zijn niet onschuldig!!

 Ouders verenigen zich in vzw na ernstige complicaties en zelfs dodelijke afloop door kinderziekte

Zes Vlaamse mama’s hebben de vzw ESTW opgericht, waarmee ze aandacht vragen voor de gevaren van de windpokken. Die kinderziekte wordt volgens hen nog te veel aanzien als ongevaarlijk, hoewel er zeer ernstige complicaties kunnen optreden. Drie van de betrokken mama’s verloren daardoor zelfs hun kindje. Om te vermijden dat er nog meer slachtoffers vallen, willen ze met hun vzw ouders, maar ook artsen informeren en sensibiliseren. Een eenvoudig vaccin kan immers veel onheil voorkomen, maar op de website van de vzw staan nog meer nuttige tips, o.a. over het (niet) gebruik van Nurofen.

“Wij zijn zes mama’s die door de windpokken bij elkaar zijn gekomen. Onze kinderen liepen ernstige complicaties op en drie van ons verloren zelfs een kind. Ook ondervonden wij dat er nog veel misvattingen en onwetendheid bestaan over het ziektebeeld van windpokken. Daarom hebben we deze vzw opgericht, zodat de windpokken niet nog meer slachtoffers kunnen maken,” klinkt het.

Wind- of waterpokken

Wind- of waterpokken is een infectueuze kinderziekte, veroorzaakt door een primaire infectie van het zogenaamde Varicella Zoster-virus. Dat wordt via druppeltjes in de lucht verspreid bij hoesten of praten. Ook kan er besmetting optreden door contact met het vocht van de blaasjes die ontstaan. Twee à drie weken na de infectie treden de typische en gekende symptomen op: kleine blaasjes over het hele lichaam, gepaard gaande met hevige jeuk en lichte koorts. Na een 10-tal dagen zijn alle blaasjes meestal verdwenen. Maar er kunnen zich ook complicaties voordoen, zéér gevaarlijke complicaties.

Complicaties

De meest voorkomende complicaties zijn superinfecties van de blaasjes met Streptokokken pyogenes of Staphylococcus aureus. Dit gaat gepaard met hoge koorts en hevige pijn. Dat was onder andere het geval bij Eline uit Sint-Niklaas. Omdat de artsen niet meteen beseften hoe ernstig zij er aan toe was en het ‘toch maar om een onschuldige kinderziekte ging’, overleefde zij haar ziekte niet. Zij werd amper 2 jaar en 8 maanden oud. Andere mama’s met soortgelijke ervaringen kwamen via Facebook in contact met Eline ’s mama Ann en beslisten om iets te doen om meer drama’s te voorkomen. Belangrijkste doel: het vaccin tegen windpokken promoten op welke manier dan ook.

Lotgenoten verzameld in vzw

“Mijn dochtertje Maxe was anderhalf jaar oud toen ze windpokken kreeg,” vertelt Deborah uit Nijlen, één van de mama’s.  “Ook zij kreeg de Streptokokken bacterie. Maxe had meer geluk dan Eline en kwam er met een operatie en antibiotica vanaf. Ze heeft in totaal drie weken in het ziekenhuis gelegen en daarna volgde nog intensieve thuisverpleging. Toen ik een foto van Eline op internet zag, besefte ik pas hoe erg dit had kunnen aflopen. Ik heb dan contact opgenomen met Ann, de mama van Eline die via Facebook opriep tot vaccinatie voor windpokken. Dit vond ik enorm moedig van haar want Eline was toen slechts enkele maanden voordien overleden. Ann was zeer blij met het contact en nadien volgden nog andere mama’s met soortgelijke verhalen, waarbij jammer genoeg ook nog enkele dodelijke gevallen te betreuren vielen  We zijn toen massaal ervaringen beginnen uit te wisselen via e-mail en nadien zijn we ook samengekomen voor een vergadering. Daaruit is de vzw ESTW ontstaan, voluit ‘Eline’s Strijd Tegen Windpokken’. “

Vaccinatie, géén Nurofen

Met die vzw willen de mama’s aandacht vragen voor de mogelijke complicaties van de windpokken. Want die zijn vrij eenvoudig te voorkomen door vaccinatie. “Praat erover met uw kinderarts!” is het algemene advies van de groep. Verder raden de mama’s ook aan om zich bij ongerustheid niet met een kluitje in het riet te laten sturen. “We verwijten niemand iets, maar niet alle artsen en kinderartsen zijn op de hoogte van de risico’s,” zo klinkt het. “Wat ons enorm blijft verontrusten: al onze kinderen kregen Nurofen door de huis- of kinderarts voorgeschreven en kregen allemaal de Streptokokken bacterie. In het ziekenhuis was dat ook telkens de eerste vraag: ‘je hebt toch geen Nurofen gegeven?’ In sommige ziekenhuizen zijn ze dus wel op de hoogte van de mogelijke complicaties  bij gebruik van Nurofen bij windpokken.  Onze huisartsen daarentegen dus helemaal niet…”

Website

Met een eigen website, flyers, een Facebook-campagne – en met dit persbericht hopelijk ook de nodige persaandacht – willen de ouders huisartsen, kinderartsen en ouders sensibiliseren en informeren over de gevaren van de windpokken, tips wat wel en niet te doen bij een besmetting … en over het nut van vaccinatie! Op de website www.estwvzw.be vinden geïnteresseerden alle nodige informatie, zoals de complicaties die zich kunnen voordoen (o.a. longontsteking, hersenvliesontsteking, bacteriële ontsteking) en hoe zich ertegen te wapenen (vaccinatie). “Er bestaan twee soorten vaccinaties. In de Verenigde Staten, Australië en Duitsland zijn die reeds verplicht. In België echter niet, veel artsen weten volgens onze ervaring niet eens van het bestaan af en anderen denken dat ze in het  vaccinatiepakket van Kind en Gezin zit. Dat is echter niet zo.”

PERSINFORMATIE

 

 

 

 

 

 

U merkt: rond de gevaren van windpokken bestaan veel misverstanden. Daar wil de vzw ESTW iets aan doen. Daar kunt u als journalist of redactie mee aan helpen. Wenst u een getuigenis van één van de mama’s in uw krant, tijdschrift, uitzending of ander medium? Dan staan zij u graag te woord. Voor meer persinformatie kunt u terecht bij Ann Dobbelaer via email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Liefst 1 op 20 kindjes met windpokken krijgt ernstige complicaties, soms zelfs met de dood als gevolg! Help ons daar iets aan te doen aub. Wij danken u.

 

Contactinformatie:

Vzw ESTW – vzw Eline’s Strijd Tegen Windpokken